Republica 3.0. Șapte direcții prioritare pentru viitorul pe termen mediu și lung al României, în etapa post-pandemie – ICDE, 12.21

Republica 3.0. Șapte direcții prioritare pentru viitorul pe termen mediu și lung al României, în etapa post-pandemie – ICDE, 12.21

  • La peste 17 ani de la aderarea la NATO și 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, care au constituit visul și proiectul politic al generației adulților tineri din decembrie 1989, România se află, din nou, într-un moment critic și crucial privind viitorul ei. ICDE susține că trebuie să începem să privim și dincolo de pandemie, pe termen mediu și lung. Este momentul să reflectăm la provocările politice, economice, tehnologice, de mediu, socio-culturale și educaționale ale etapei post-pandemie, pentru care deja multe țări ale lumii se pregătesc intens.
  • În acest sens, ICDE propune documentul de viziune REPUBLICA 3.0 – ROMÂNIA EUROPEANĂ. După Prima Republică, cea comunistă, și a Doua Republică, cea a tranziției postcomuniste și a primei etape de apartenență la lumea occidentală, societatea românească este în fața necesității unor reforme structurale profunde, de viziune, de atitudine și de politici publice. REPUBLICA 3.0 – ROMÂNIA EUROPEANĂ înseamnă un nou contract al cetățenilor români, atât între noi, ca societate, cât și cu instituțiile statului român, un contract bazat pe trecerea de la formă la fond și la internalizarea valorile europene, valori în care ne regăsim pe deplin ca națiune.
  • O etapă a istoriei noastre postcomuniste se încheie, o alta stă să înceapă, având nevoie de noi evaluări și argumentări, de un set de valori și priorități actualizate, de competențe adecvate și mai ales de o viziune coerentă și responsabilă privind perspectivele țării pe termen mediu și lung, în etapa post-pandemie.