Capitalul Uman: Demografie și Economie

Îmbătrânirea populației va afecta ratingurile suverane ale guvernelor – hotnews, 17.05.23


Criza demografică va afecta major dinamica economiei în RomâniaLucian Albu, StudiiFinanciare.ro, 18.01.23

Costul economic al migrației pentru România este estimat la peste 700 miliarde euroAndrei Buruiană, e-project, 23.11.21


Principala criză prin care trece în prezent România este una demografică. Companiile trebuie să se reinventeze – PwC, 30.03.23

CE: Schimbările demografice şi migraţia au un impact semnificativ asupra dinamicilor pieţei forţei de muncă din România – agerpres, 26.02.20


PIB-ul potențial și depopularea României: Un roman din opt – domiciliat în țară dar cu rezidența în străinătate – cdg, 29.10.20

  • Nu îmbătrânirea populației a determinat în cea mai mare parte depopularea țării ci condițiile economice. Respectiv lipsa locurilor de muncă și remunerarea scăzută, care trimite sub limita de sărăcie salariații cu câștiguri mici.
  • Ne confruntăm, astfel, cu un cerc vicios: populația scade pentru că economia nu performează suficient (chiar și dacă o face, remunerarea salariaților este printre cele mai scăzute din UE ca pondere în PIB) iar economia nu performează pentru că populația scade. Dacă facem presupunerea rezonabilă că marea majoritate a celor care au plecat din țară dar mai au domiciliul aici lucrează, rezultă că undeva la o treime din forța de muncă a României se află în străinătate.
  • (re)atragerea de forță de muncă începe să devină cel puțin la fel de importantă pentru creșterea PIB-ului potențial și revenirea din criza provocată de pandemie ca și investițiile străine sau fondurile europene. Cu care, parcă ar fi mai simplu și mai logic să lucreze românii reveniți din străinătate la salarii ceva mai mici dar și la prețuri mai mici față de cele occidentale, decât să aducem din import forță de muncă mai puțin pretențioasă, dar mult mai greu de integrat social.

Cât de dramatică e depopularea economiei românești – cdg, 19.12.19

  • 3 din 10 români apți de muncă lucrează în străinătate: în economiile altora, cu taxe pentru țările altora. În urma lor a rămas o țară depopulată, cu copii puțini și populație tot mai îmbătrânită. E, de fapt, cea mai mare dramă a României postcomuniste.

Romania in 2030 and 2050: What demographics tells us? – Ștefan Popescu, 21.06.2016

  • The question is “Can the future be saved?” The answer can be only a positive one. The future can still be saved, on condition of long term action. But is long term action even possible in a captive state, such as Romania is today? History showed that a human community cannot deal with the future as long as it does not deal with its present problems: forcing the false elites out of the system, introducing meritocracy, bringing corruption under control, depoliticizing public administration and simplifying administration. It is a question of state capture and societal capacity to change this situation.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *