Mircea Geoană, despre ”paradoxul românesc”: România are o valoare strategică multiregională fără precedent. Şi totuşi, ţara se goleşte de tineri – tvr/ agerpres, 17.11.23
“România are astăzi, şi o spun în cunoştinţă de cauză, o valoare strategică multiregională fără precedent. Şi totuşi, ţara se goleşte de tineri, economia creşte, dar nu produce dezvoltare, decalajele şi inegalităţile se adâncesc în loc să se reducă, statul român pare tot mai disfuncţional şi nepregătit pentru a face faţă acestei complexităţi în creştere exponenţială. Ce e mai grav, neîncrederea cetăţenilor în instituţii, destinul şi viitorul naţiunii este la cote de mare, mare pericol. Numesc asta, şi voi lansa săptămâna viitoare şi o carte, paradoxul românesc: în care România se află în cel mai bun moment al istoriei în plan extern, ţara este mai vulnerabilă din interior”, a afirmat Mircea Geoană, la Iaşi, în cadrul dezbaterii “Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”.
- Mircea Geoană : Bătălia pentru viitorul României – Litera, 2023
trei propuneri
- Transformarea rolului şi funcţionalităţii statului român: Un stat transformat, strategic în fixarea marilor direcţii de dezvoltare, competent, agil şi selectiv în execuţia şi implementarea acestor strategii. Formele fără fond trebuie evacuate fără întârziere din cultura politică românească. Modul de funcţionare al politicului românesc trebuie regândit din temelii. Meritocraţia şi competenţa trebuie să înlocuiască în viaţa publică a cetăţii actuala politică de clan şi cumetrie.
- Reinventarea modelului economic şi a contractului social, într-un New Deal românesc, bazat pe trei axe de forţă:
- stimularea mediului rural şi a urbanului mic şi mijlociu: “Asumarea unei politici de coeziune teritorială şi socială accelerată, singura care poate duce România la un adevărat salt de dezvoltare. Nu prin abandonul zonelor mai sărace, ci prin implicarea acestora. Nu prin laissez-faire economic, darwinism social şi clientelism degradant ca până acum, ci prin solidaritate, responsabilitate şi simţ comunitar. Găsind un răspuns credibil la lipsa de oportunităţi economice şi servicii publice în imensa majoritate a teritoriului naţional, nu doar vom stopa, dar vom şi inversa exodul tinerilor. Creând o variantă românească a ceea ce britanicii numesc leveling up, ridicarea întregii Marii Britanii, nu doar a Londrei şi a marilor oraşe. Un plan pe care-l putem numi Provincia la Putere, stimulând dezvoltarea nu doar a oraşelor mari, dar şi a celor mici şi mijlocii şi a mediului rural. Efectele de coeziune socială şi teritorială vor aduce şi dinamism economic şi rate de creştere superioare, creând locuri de muncă, stopând şi inversând tendinţele actuale de emigrare a tinerilor români şi riscurile mari ale importului necontrolat de forţă de muncă – şi de probleme sociale şi politice – pe care le vedem în Vestul Europei, în această perioadă de tumult în Orientul Mijlociu.”
- asumarea inovării ca principal motor de creştere şi dezvoltare a societăţii româneşti: Adoptând o stare de spirit şi o cultură a inovării în toate domeniile societăţii – în politică, economie, educaţie, sănătate, cercetare, în mediul civic, academic şi intelectual, în politica externă şi de securitate naţională. România poate şi trebuie să devină o adevărată Innovation Nation, iar Iaşiul poate să preia rolul de lider naţional şi regional în această sferă în care se vor decide învingătorii şi învinşii Marii Transformări. Digitalizarea accelerată şi integrală a statului, economiei şi societăţii reprezintă un şantier naţional de maximă urgenţă. Regândirea profundă a organizării şi finanţării cercetării şi inovării, inclusiv în zona capitalului de risc, având universităţile ca partener privilegiat al Statului şi al sectorului privat. Întreg sistemul de educaţie trebuie regândit în logica formării tinerilor pentru meseriile viitorului. România poate deveni un campion al democraţiei digitale şi al răspunsurilor civice pentru oceanul de probleme sociale cu care se confruntă zonele şi segmentele de public sărace şi vulnerabile, inclusiv şi în special copiii de la ţară şi oraşele mici şi din comunităţile rromă”, a mai spus Mircea Geoană în discursul său.”
- asumarea inovării ca principal motor de creştere şi dezvoltare a societăţii româneşti: “Adoptând o stare de spirit şi o cultură a inovării în toate domeniile societăţii – în politică, economie, educaţie, sănătate, cercetare, în mediul civic, academic şi intelectual, în politica externă şi de securitate naţională. România poate şi trebuie să devină o adevărată Innovation Nation, iar Iaşiul poate să preia rolul de lider naţional şi regional în această sferă în care se vor decide învingătorii şi învinşii Marii Transformări. Digitalizarea accelerată şi integrală a statului, economiei şi societăţii reprezintă un şantier naţional de maximă urgenţă. Regândirea profundă a organizării şi finanţării cercetării şi inovării, inclusiv în zona capitalului de risc, având universităţile ca partener privilegiat al Statului şi al sectorului privat. Întreg sistemul de educaţie trebuie regândit în logica formării tinerilor pentru meseriile viitorului. România poate deveni un campion al democraţiei digitale şi al răspunsurilor civice pentru oceanul de probleme sociale cu care se confruntă zonele şi segmentele de public sărace şi vulnerabile, inclusiv şi în special copiii de la ţară şi oraşele mici şi din comunităţile rromă”, a mai spus Mircea Geoană în discursul său.”
- transformarea României nu doar din paradigma unui actor strategic de prim rang pe flancul estic, ci şi într-o poartă de comerţ, transport şi Investiţii a Europei: “În alte cuvinte, să ne punem întreaga geografie la treabă. România trebuie să devină, nu doar un actor strategic de prim rang pe flancul estic, ci şi campioana unui nou Coridor Economic şi de Securitate Nord-Sud şi Est-Vest. Profitând şi investind în venirea – pe verticală – a Finlandei şi Suediei în NATO, dar şi – pe orizontală – în integrarea Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi a Balcanilor de Vest în familia europeană sau euroatlantică.”
Dezvoltarea urbanului mic şi a ruralului din ţară, respectiv încurajarea inovării prin digitalizare, vor fi pilonii pentru un nou model strategic de dezvoltare economică şi socială a României, a spus Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, la forumul „Puterea Inovării – Reclădind încrederea, imaginăm viitorul”, susţinut în Bucureşti.
- Avem nevoie de un nou model de dezvoltare, având în vedere că tiparul economic de astăzi, cu 70% din PIB produs de primele 12 mari oraşe ale ţării, şi-a atins limita de creştere. Ţelul este de a întări economia prin transformarea politicii şi societăţii româneşti în aşa fel încât urmarea să genereze locuri de muncă pentru viitoarele generaţii. Investiţia în educaţie şi sănătate vor fi factori cheie.
- Inovarea este a doua axă marcată drept prioritară, prin asumarea digitalizării ca principal motor de creştere şi dezvoltare al societăţii. Adoptarea de politici publice fiscale îndrăzneţe a fost cheia formării unui sector al tehnologiei informaţiei de peste 8% din PIB. Aşadar, politicile potrivite pot aduce creşterea valorii adăugate.
- Brandul de ţară în domeniul economic se doreşte a fi construit pe baza recâştigării respectului străinătăţii, prin promovarea exporturilor de mărfuri, a serviciilor şi a culturii.