- Agenda României pentru aderarea la OCDE – dosar Agenda Strategică
- Agenda OECD pentru România – dosar Agenda Strategică
- Agenda OECD – dosar Agenda Strategică
Luca Niculescu: Accederea la OCDE va aduce României respectabilitate, va asigura o vizibilitate mai mare la nivel internaţional – agerpres, 9.02.23
- “E vorba despre mai multă prosperitate, despre investiţii, despre o administraţie mai bună, mai performantă, despre o economie care se adresează viitorului, dar aş mai spune ceva, dacă e să definesc printr-un cuvânt, acesta ar fi respectabilitate. România va avea o altă vizibilitate la nivel internaţional, va avea acces la cea mai vastă expertiză din lume, expertiza specialiştilor români va fi şi ea în creştere pentru că OCDE este un organism participativ. (…) Vom participa la elaborarea de standarde şi, dacă îmi permiteţi această exprimare foarte familiară, vom fi în altă Ligă, iar cu sprijinul OCDE, autorităţile române vor face şi ele, încă şi mai bine şi mai aplicat, politici mai bune pentru vieţi mai bune, aşa cum sună foarte inspirat deviza Organizaţiei”, a declarat secretarul de stat în MAE Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE (la evenimentul “Aderarea la OCDE – oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”, organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, pentru a marca un an de la începerea procesului privind accederea ţării noastre la această organizaţie – n. edit.).
- „Transformările structurale presupun de regulă şi schimbări de mentalitate. Un mix de competenţe, o dezvoltare continuă a echipelor de management”, a mai spus ea.
Bogdan Aurescu a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE – agerpres, 7.06.23
- “În cadrul întrevederii (cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, cu prilejul participării şefului diplomaţiei române la reuniunea Conferinţei Ministeriale a OCDE, desfăşurată la sediul Organizaţiei din Paris, în perioada 7-8 iunie 2023 – n. edit), şeful diplomaţiei române a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE, beneficiind de largă susţinere din partea forţelor politice şi a societăţii româneşti, precum şi profilul solid al candidaturii României, alături de implicarea ţării noastre, ca partener cu aceleaşi viziuni (like-minded), în activităţi şi proiecte de interes comun cu OCDE. A arătat că România este pregătită să pună în aplicare recomandările OCDE şi să folosească procesul de aderare drept un stimulent pentru continuarea reformelor şi modernizării “, se arată în comunicat.
- “Ministrul Aurescu a evidenţiat, în context, contribuţia recentă a României, inclusiv financiară, la înfiinţarea Biroului OCDE dedicat Ucrainei, precum şi angajamentul ţării noastre de a continua să sprijine programele OCDE ce au drept obiectiv acordarea de sprijin Ucrainei şi Republicii Moldova. A salutat faptul că, în urma solicitărilor României exprimate în cadrul dialogului cu Secretariatul OCDE în ultimele luni, Organizaţia a crescut interacţiunea cu Republica Moldova, fiind făcuţi paşi pentru furnizarea de expertiză acestui stat. În egală măsură, a propus ca procesul de aderare a României să fie utilizat şi pentru propagarea valorilor OCDE la nivel regional“, precizează sursa citată.
- De asemenea, ministrul român a încurajat reprezentarea de nivel a OCDE în cadrul Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de ţara noastră la începutul lunii septembrie 2023, subliniind relevanţa contribuţiei OCDE la Iniţiativă, în special prin furnizarea de expertiză pe viitor, în scopul consolidării rezilienţei economice a regiunii I3M.
Ciucă: Aderarea României la OCDE – un obiectiv politic pe care trebuie să şi-l asume toate forţele politice – agerpres, 3.05.23
- “Accederea la OCDE este un obiectiv de ţară similar cu cele care au vizat aderarea noastră la Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană. Ca atare este nu doar un obiectiv prin care ne propunem să îndeplinim anumite standarde şi să facem în aşa fel încât ţara noastră să poată să ajungă la un nivel de recunoaştere pentru a fi primită în acest club de elită, ci este şi un obiectiv politic pe care trebuie să şi-l asume toate forţele politice, pentru că e vorba de România, iar prin tot ceea ce am făcut şi tot ceea ce va trebui să facem de aici înainte merităm să facem parte din această organizaţie”, a declarat Nicolae Ciucă (la evenimentul de lansare a proiectului de constituire a Consiliului Naţional pentru Productivitate în România – n. edit).
- Premierul a subliniat că reformele aferente procesului de aderare la OCDE, reforme pe care societatea, cetăţenii români le aşteaptă de foarte mulţi ani, sunt complementare cu angajamentele asumate de ţara noastră prin PNRR.
Câciu: Aderarea la OCDE este cel mai important proiect de ţară pe care România îl are în acest moment – agerpres, 3.05.23
- “Mă bucur să avem ocazia să dezbatem despre ceea ce înseamnă cel mai important, din punctul meu de vedere, proiect de ţară pe care România îl are în acest moment. În trecut, proiectul de ţară s-a numit Uniunea Europeană şi, dacă vrem să facem analize oricând, putem să întrebăm ce ar fi fost ca România să nu facă parte din Uniunea Europeană, atât în situaţia din 2008-2010, dar şi situaţia mai nouă, de conflict şi de criză a preţurilor pe mai multe lanţuri de aprovizionare, nu mai spun de criza pandemică. Prin această analiză am primit şi răspunsul de ce este atât de important proiectul ca România să fie parte a OCDE. Ceea ce cred eu că ar trebui însă punctat, şi o să încerc să ating şi din zona de beneficii, este că aderarea României la OCDE nu este pentru statul român sau doar pentru statul român, este în primul rând pentru economie. Nu se poate realiza fără un parteneriat real între economie şi stat şi cetăţeni şi nu se poate realiza fără reforme, inclusiv în zona economică. Asta sperie câteodată, pentru că ne-am obişnuit să vorbim de reformele la nivel instituţional care sunt strict necesare pentru România şi pe care le-am cuprins deja în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat Câciu, la conferinţa cu tema “România în OCDE: spre Clubul Bunelor Practici Economice Internaţionale”.
- România are nevoie, dacă nu de o reconversie economică, de trecerea la o economie bazată pe valoare adăugată, la o economie restructurată din perspectiva modului în care componentele de formare se realizează în intern. Adrian Câciu susţine că acest lucru trebuie făcut şi în perspectiva modului în care economia mondială va evolua în următorii ani şi va trece de la un tip de globalizare la un tip de internalizare a producţiei.
- “Dar pentru ceea ce înseamnă o piaţă dezvoltată sau o economie dezvoltată către care tindem mai avem multe de făcut. Din punctul meu de vedere, la acest moment, clasa politică va trebui să dea un test. În acest an va trebui să facă cel puţin trei reforme. Eu sper că va trece acest test, iar anul viitor va arăta cu totul altfel din perspectiva modului în care ne aşezăm la masă”, a adăugat el.
Despre imperativul unui proiect de țară pentru România : Oportunitatea procesului de aderare la OCDE – Răzvan Foncea, Simina Tulbure, Digi24, 11.03.24
- Întotdeauna în aceste momente, România și-a regăsit vocația, vocație transpusă sub forma unor proiecte ambițioase din țară. Negreșit, cu fiecare astfel de ocazie, societatea și-a asumat plenar acest proiect și l-a deservit cu multă dedicare. Acum, când ne aflăm în fața unei noi etape de afirmare a României pe scena globală, prin aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, este imperativ să mobilizăm toate resursele intrinseci pentru a fructifica un nou astfel de proiect de țară, unul care să poarte România într-o nouă etapă a existenței sale în arena internațională.
AmCham cere ca aderarea la OECD să devină proiect de țară – CdG, 26.01.22
- Aderarea României la OCDE trebuie să fie următorul obiectiv de țară care să alinieze în jurul său o cooperare transpartinică în mediul decizional și să coaguleze un dialog public privat articulat, aplicat și constructiv.
- În continuarea promovării constante a acestui obiectiv strategic între prioritățile AmCham pentru România, suntem pregătiți și disponibili să sprijinim autoritățile în următoarele etape ale acestui demers complex și riguros de aliniere cu standardele, politicile și bunele practici OCDE, conform cu țintele stabilite pentru România.
Ionuț Simion, AmCham: Aderarea la OCDE ar trebui să fie noul proiect de țară – hotnews, 27.02.23
- Aderarea la NATO a crescut nivelul de securitate al unei investiții făcute în țara noastră. Aderarea la Uniunea Europeană a adus stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește cadrul instituțional.
- Aderarea la OCDE ar trebui să fie noul proiect de țară al României: Dacă România intră în OCDE va fi printre primele 40 de țări ale lumii din punct de vedere al infrastructurii, cadrului instituțional și legislativ necesar să stimuleze atragerea oricărei investiții, indiferent de zona geografică căreia urmează să i se adreseze ulterior.