Digitalizarea, ca proiect de țară

Digitalizarea trebuie să devină un proiect de țară al României – Piața Financiară, 15.11.23

  • Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților: Digitalizarea este o șansă pentru o societate mai bună, pentru un trai mai bun pentru fiecare dintre noi. Dar cred că România, și acum vorbesc din perspectiva statului, ar trebui să privească din cu totul alt unghi economia sau economiile lumii. Față de anii 2000, când sectorul IT&C contribuia cu până la 1% în PIB, astăzi ajunge să contribuie cu aproape 10% în unele economii. Este, așadar, o șansă către prosperitate și, totodată. o provocare. E destul de clar pentru toată lumea că economiile și țările care vor reuși tranziția către o economie digitală vor fi tot mai prospere, vor avea un nivel de trai tot mai bun, iar cele care nu vor reuși această tranziție vor rămâne în urmă.
  • Andreea Ioniță, EU Digital Technology Officer, eOn Romania: Cred că trebuie să ne uităm un pic mai atent, în primul rând pe ce putem face apropo de învățământ, de reforma învățământului, de a începe mult mai devreme și de a introduce în școli skilluri de digitalizare, de a educa populația tânără să folosească tool-urile respective. Cred că este o bază extrem de importantă pe care putem construi ulterior tot ce înseamnă această accelerare digitală.
  • Andrei Militaru, CEO, Network One Distribution Romania: Din punctul meu de vedere, suntem la momentul în care pentru companii, începând de la IMM în sus, digitalizarea, investiția în lucrul ăsta trebuie să intre la vital. Eu am convingerea că, în acest moment, companiile care nu înțeleg că e momentul să digitalizeze complet vor muri. Și o spun cu toată responsabilitatea.
  • Mihai Matei, Președintele ANIS, Asociația Patronală a Industriei Software și Servicii din România: Dacă vrem, spre exemplu, să avem unicorni în România ca rezultat sistemic, nu prin coincidență, cum se întâmplă acum, avem nevoie de politici publice care să încurajeze inovația. Noi nu avem însă suficient capital de risc în România cât să investim într-un pipeline mare de start-up-uri, din care o parte să treacă în fazele următoare. Avem nevoie de un set de măsuri publice care să încurajeze, să încurajeze inovația.